Szent Imre Római katolikus templom

Az 1672-ben emelt templom Kiscsősz egyetlen műemléképülete, amely szép állapotának köszönhetően ma is igazi turisztikai látványosság. Tipikus építészeti stílusba nem sorolható, tornyán és belső berendezésén a barokk jegyei dominálnak. Ma is használatban lévő orgonája Szombathelyen készült, a falakat Horváth István bécsi festő munkái díszítik. Az épületet különösen értékessé teszi, hogy az alacsony lakosságszám ellenére jelenleg is heti rendszerességgel tartanak benne misét. A nyári rendezvények alkalmával koncertteremként is csodálatos környezetet biztosít.

Leírása:

A közösség egyetlen műemlék épülete a falu déli bevezető útjához közeli kis dombon álló római katolikus templom. Egytornyú templom, melyet a hívek építettek 1672-ben.

Tipikus építészeti stílusba nem igazán sorolható, tornya és belső díszítése alapján inkább a barokk jellegek dominálnak.

Tornya és tetőszerkezete 1890-ben leégett /az azonos oldalon lévő utcasor felével együtt/; harangjai megolvadtak. 1909-ben építették újjá a korábbi egyhajós épületet, s az oldalfalak kibontásával két oldalhajóval toldották meg.
Valószínű, hogy ekkor szentelték újjá – de most Szent Imre tiszteletére.
Ugyancsak ekkor készültek a falakat díszítő freskók is, amelyek Horváth István bécsi festő munkái. /Az idősebbek elmondása szerint naponta más – más asszonynak kellett vinni meghatározott számú tojást, aminek sárgáját keverte a festékbe a mester, hogy a színek tartósak maradjanak. – Szépek ma is!/
Arra is emlékeztek néhányan, hogy a cserepezéskor is a lakók segítettek. Fiatalok is részt vettek a munkában. Az akkor 18 éves Simon Mária – ügyességét és bátorságát bizonyítva – fejen állt a tető legmagasabb pontján.

A főbejáraton boltíves előtérbe lépünk. Korábban ide lógtak le a harangkötelek. Ma a harangokat villannyal működtetik.Jobbra szent Antal szobra, a baloldalon Szent József. Mindegyik előtt kőből faragott fali szenteltvíztartó van. /Alkotói nem ismertek – az 1920-as években készültek./
Az előtérből csigalépcső vezet fel a „kórusba” az orgonához, amelyet Szombathelyen építettek. /Ennek dátuma valahol a belsejében megtalálható?!/
A mennyezet bibliai jeleneteket ábrázoló freskók díszítik.
Középen négy található:

1. Mózes átveszi a tízparancsolatot
2. Angyali üdvözlet
3. Mária látogatása Erzsébetnél
4. Szentháromság /korábban a kép sarkaiban az evangélisták voltak, de ezek mára szinte egyáltalán nem látszanak/.

Az oltárboltozatot 3 freskó uralja: angyalok pálmaággal.
A főhajó és oltár határán bal oldalon fából épített lépcsők vezetnek fel a falhoz rögzített szószékhez.

Az oldalfalakon a freskók /4 a jobb, 4 a bal oldalon/

1-7. a szentségeket,
8. a koronázási jelképeket /országalma, jogar, korona/ ábrázolják.

A bal oldali hajóban a színes ablaküvegek közti falon liseani Teréz szobra, a főhajóhoz csatlakozó ívben Lourdes-i Bernadett szobra áll.

A jobb oldali részben a Fájdalmas anya /Pieta/ szobrát a faluból származó és Amerikában élő Horváth L. Mária készítette 1941.v.1942-ben.

Az oldalbejárattal szembeni falon fából épített „Jézus szíve” mellékoltár található.
A főoltár is fa szerkezetű, közepén olajfestményem Imre herceg látható Mária előtt liliommal.

A templom 1964-ben kapott új kisharangot, melyet a korábbi tűzesetre emlékezve Szent Flóriánnak ajánlottak.

A faluban este kétszer harangoznak. A második /télen 8, nyáron 9 órakor/ azért, hogy a „tűztől, víztől oltalmazzon”.