Kiscsőszi „Nyújtott kőtt”

A falusi ünnepek és általában az ünnepek alkalmával az asztalokról soha sem hiányzott az édesség. Nagy családok lévén, főként a laktatóbbak és a terjedelmesebb méretűek  részesültek előnyben. Ezek pedig leginkább a kelt tészták voltak.

Gyakran sütöttek  anyáink, nagyanyáink rétest- ez annak kelt tésztából készült változata.

Nálunk a  kelt tésztánál lágyabbra kidolgozott tésztát kelesztették majd  rétesszerűen kinyújtották, fahéjas cukorral megszórták, olvasztott zsírral, tejföl-tojás-cukor keverékével meglocsolták, majd rétes-szerűen felcsavarták. Zsírozott tepsibe , annak méretére vágott darabokat egymás mellé helyezték. Meglocsolták a maradék tejfölös keverékkel és forró sütőben ropogós, pirosra sütötték. Tetejét még melegen porcukorral is megszórták.

Nagyanyáink, édesanyáink sokszorosan kipróbált ételei mindenkit nosztalgiával töltenek el. Egyre kevésbé találkozunk sajnos ma már a régi, kedvelt, gyakran fogyasztott  ételekkel.

Újabbnál újabb sütemények kerülnek ki a világ minden táján az ínyesmesterek kezei alól, azonban a hazai ízeket csak szűkebb pátriánk háza táján eleveníthetjük fel, tanulhatjuk meg leshetjük el, amíg még vannak olyanok, akiktől lehet.

A nyújtott kött kiscsőszön ismert formájával más vidékeken nem találkozhatunk, kifejezetten helyi jellegzetesség, melyet a közép korosztályt képviselő asszonyok közül is el tudnak készíteni néhányan.

Recept:

Kelt rétes

Hozzávalók:

90 dkg liszt
4dkg élesztő
kb.fél liter langyos tej
2 ek. cukor
1/2 tk.só
2 ek.tejföl
3 ek.olaj,vagy olvasztott zsír/ én ezzel szoktam/
1 egész tojás
Tölteléke:
kristálycukor-fahéj keveréke
Kb.1,5-2 pohár nagy tejföl, amibe kb. 2 kanál cukrot és 2 egész tojást keverünk,
kb.20 dkg olvasztott zsír, vagy olaj

Elkészítése:

Ha már sütött kelt tésztát, akkor tudja, hogyan kell kidolgozni.
/Élesztőt a cukros tejben felfuttatni-bele a nem hideg liszt közepébe, hozzá a többi belevalót, majd addig dagasztjuk a többi tejet hozzáadva, amíg fényes nem lesz a tészta. Lágyabbnak kell lenni, mint a kalács tésztájának./
Három egyforma részre osztjuk. Mindegyiket átgyúrva 30-40 percig pihentetjük. Én vékonyan a tetejét le szoktam kenni olvasztott zsírral, konyharuhával letakarom, különben mire a 3-ra sor kerül, megrepedezik és nem lehet szépen nyújtani. Lehet nagyobb edénnyel letakarni-akkor nem kell zsír.
Az asztalt leterítjük lehetőleg nehéz terítővel, közepét meglisztezve a közepére rakjuk a sorrendben kidolgozott tésztát. Megkenjük olvasztott zsírral és kézfejjel alányúlva középről kifelé vékonyra kinyújtjuk. Megszórjuk a fahéjas cukorral, meglocsoljuk a tejfölös keverékkel. Két oldalát középre „dobjuk”-egy gyors mozdulattal/, és ezt a két részt is meglocsoljuk zsírral, fahéjas cuk./, tejföllel és mindkét oldalról középre sodorjuk a terítő segítségével. Az asztalról lelógó részt egy segítővel az asztal széléig húzatjuk és ezeket a részeket is ugyanúgy „töltjük”, mint az elején. A töltelék ne legyen túl sok, mert így is folyik ki a felolvadt cukorból.
Vékonyan kizsírozott tepsibe darabolva, nem összenyomva, de egymáshoz tapadóan rakjuk és még legalább egy negyed órát kelesztjük. A hajtások közepét a maradék tejfölös keverékkel meglocsolom. Azért maradék, mert addigra mindhárom elkészül, mire az első megkel. /Előmelegített sütőben/ 180 fokon szép pirosra sütjük. Langyosan megszórjuk porcukorral és tetszőleges darabokra vágjuk.
Hogy mekkora az asztalunk az meghatározza, hogy hány darabra osszuk fel az egész tésztát. Az enyém 80X80-as.