Szűcs Lajos kovácsmester tudása

Kiscsőszön 1941-től 1958-ig Zsupányi István volt a falu kovácsa. 1959-től a termelőszövetkezetben dolgozott, s mivel ez volt az ipari tanulók gyakorlati képzésének kijelölt helye, így a kovácstanulók nála sajátították el a mesterség csínját-bínját. Szűcs Lajos is ezen tanulók körébe tartozott. Utóbbi saját otthonában kialakított egy kovácsműhelyt – igaz már egy kicsit modernizált változatban: a tüzet például már nem fújtatóval, hanem ventillátorral szította. Precíz, biztos kézzel készítette el a vasmunkákat: záróvizsgájára – kocsilőcs vasalása – a Szakma Ifjú Mestere elismerést kapta. Ma már csak inkább hobbiból, baráti segítségként vállalja szerszámok javítását, élezését, karbantartását.

Munkássága:

Kiscsőszön 1941-től 1958-ig Zsupányi István volt a falu kovácsa. 1959-től  a termelőszövetkezetben dolgozott, s mivel a termelőszövetkezet volt az ipari tanulók gyakorlati képzésének kijelölt helye, így a kovácstanulók az 1968. október12-én bekövetkezett haláláig nála sajátították el a kovácsmesterség csínját-bínját.

Ezek közé a tanulók közé került be a kiscsőszi Szűcs Lajos is.

Eleinte a még állattartással foglalkozó helybeli gazdák mezőgazdasági eszközeinek készítését, javítását végezték, lovakat patkoltak, később a szövetkezetben a gépek traktorekék, fogasok  adtak munkát nekik. A mester halála után a szerszámok egy részét kisajátították- de ő is örökölt belőlük.

Saját otthonában kialakított egy kovácsműhelyt – igaz már egy kicsit modernizált változatban. A tüzet már nem fújtatóval, hanem villanymotor ventillátorral szította.

Precíz, biztos kézzel készítette el a vasmunkákat.

Záróvizsgájára-kocsilőcs vasalása- a Szakma Ifjú Mestere elismerést kapta.

Mára a korábbi két helybeli végzett kovácsból csak ő foglalkozik ezzel a tevékenységgel.

Egészségi állapota miatt lerokkantosították- így ma már csak inkább hobbiból, baráti segítségként szerszámok javítását, élezését, karbantartását végzi el.

A volt kovácsműhely épülete

Szűcs Lajos a falu régi tudást őrző mesterembere. Az általa készített munkaeszközök a falu minden házánál megtalálhatóak. Tudása sajnos nem öröklődik tovább, éppen ezért fontos munkásságát életében helyi értékké nyilvánítani.