Kiscsőszi Interaktív Faluház létesítménye és a hozzá kapcsolódó hagyományápoló tevékenység

A Kiscsőszi Interaktív Faluház nem a megérinthetetlen régiségek gyűjteményének háza, hanem az élő hagyomány kipróbálásának, átélésének színtere. A kertben épült hatalmas táncpajtában valós formájában és hangulatában lehet megrendezni a régi idők táncos báljait. Az istállóban lovak várják a frissen kaszált lucernát; a lakóházi részben összegyűjtött bútorok, berendezési tárgyak és az épületelemek a térségre jellemző hagyományokat tükrözik. A pajta mögötti területen a lovak számára kialakított szabad karám található. A Múzeum első szobája az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület egyik fő közösségi tere. Táncos és zenei archívumuk, az ott fellelhető néprajzi kiadványok, valamint szakfolyóiratok mindenki számára ingyenesen hozzáférhetőek, szakmai célokra felhasználhatóak.

Leírása:

Interaktív Falumúzeum Kiscsősz, Kossuth Lajos u. 7.

Több éves álom vált valóra a Kiscsőszi Interaktív Falumúzeum megnyitásával. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület a falu egyik legromosabb, legrégebbi házát varázsolta újjá az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásának köszönhetően.

Ez az épület nem a megérinthetetlen régiségek gyűjteményének háza, hanem az élő hagyomány kipróbálásának, átélésének színtere. A kertben épült hatalmas tánc-pajtában valós formájában és hangulatában lehet megrendezni a régi idők táncos báljait, a vendégek igazi csűrdöngölőt járhatnak. Az istállóban lovak várják a frissen kaszált lucernát, hogy később nyereg alatt, vagy kocsi előtt hálálhassák meg a gondoskodást.

A lakóházi részben összegyűjtött bútorok, berendezési tárgyak és az épületelemek a térségre jellemző hagyományokat tükrözik. A konyhából fűthető és a szobát melegítő kemencében elkészülhet a friss kenyér és más régi ételféleségek. A nyitott kéménybe felérkező hideg akácfüstön ínycsiklandó sonkát és kolbászt készíthetünk.

A Múzeumot Egyesületünk tagjai folyamatosan működtetik, bármikor látogatható. Képzéseink, táboraink alkalmával az épületet igénybe vesszük, használjuk.

Alant néhány fotóval kísérjük végig a beruházás történetét.

A felújítás előtt….

Az épület 2008-ban került az Egyesület birtokába, ekkor nyújtottuk be pályázatunkat.

Az udvart csak nagy csizmában lehetett megközelíteni. A falak omladoztak, a tető beázott, a nyílászárók már rég eltűntek.

Pajtafesztivál és kiállítás a még romosan álló ház udvarán, 2010 nyarán.

Paripáink a mostoha körülmények ellenére is szerettek nálunk lakni.

A tervek…

…és a megvalósítás utáni állapot.

A lakórész és a gazdasági épület.

Az udvar, háttérben a táncpajtával.

A gémeskút, melynek vasalatát Csík Tamás, csabrendeki kovácsmester készítette. Erre a munkájára 2011-ben a Népművészet Ifjú Mestere díjat kapta.

Hagyományosan berendezett lakószoba.

Első vendég kiállításaink, melyeket a Cifra Műhely kulturális Egyesületnek, Bánhelyi József fotóművésznek, Csík Tamás kovácsmesternek, Bardon Réka népművésznek, a Népművészet Ifjú Mesterének, Apáti Zoltán fazekas mesternek és Kardos Róbert fafaragó mesternek köszönhetünk.

Az összkomfortos istálló. Vénusz, Villám (gidránok), Hangos (lipicai félvér), Álmos, Kis Holló, Táncos (nóniuszok), Nagy Holló és Saci (magyar hidegvérűek) otthona. Törekszünk a hagyományosan magyar lófajták bemutatására.

Néhány fotó az átadási ünnepségről.

A térség polgármesterei, országgyűlési képviselői is megtiszteltek minket a jelenlétükkel.

Bali Tibor plébános úr felszenteli a Múzeumot.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára avatóbeszédének elmondása után nagybőgőt ragadott és kísérőzenekarával húzta a talpalávalót az első múzeumi műsoron.

Az első előadás és táncház a Múzeum kertjében lévő Táncpajtában.

Az elmúlt két évben rengetegen látogattak el Kiscsőszre, a Kiscsőszi Pajtafesztiválra, táncos táborainkra, képzéseinkre.

Az épület rendelkezik megfelelő szociális helyiségekkel, így nagyobb létszámú vendég fogadására is alkalmas. Női és férfi mosdóiban tusolásra is van lehetőség, ezzel javítjuk a nyári időszakban az ilyen típusú szolgáltatások minőségét.
A hely különlegessége, hogy az istállók környékén, a pajta mellett, az udvaron különböző használati tárgyak sorakoznak, melyek kiállítási látvány helyett valóságos munkaeszközként funkcionálnak. A látogatók így akár ki is próbálhatják ezeket. Mivel a trágyadomb szintén az épület közelében van, általában ezzel kapcsolatos „nemes” feladattal kezdjük város vendégeink „beszoktatását”. A pajta mögötti területen a lovak számára kialakított szabad karám található. Itt töltik lovaink idejük nagy részét. Rendelkezünk lovas kocsikkal is, melyek lehetővé teszik csoportos, hagyományos hangulatú lovas kirándulások megrendezését.

A Múzeum első szobája egyben egyesületünk irodája. Az irodában rendelkezünk a digitalizáláshoz, zenei és filmes archiváláshoz, szerkesztéshez szükséges eszközökkel, megfelelő színvonalú irodai felszerelésekkel.
Táncos és zenei archívumunk, szakirodalom, néprajzi kiadvány, szakfolyóirat gyűjteményünk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, szakmai célokra felhasználható.

A Múzeumhoz kötődő tevékenység

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület évtizedes szervezői múlttal rendelkezik. Tevékenységének fő célja a néphagyományhoz kötődő értékek felkutatása, ápolása és visszatelepítése a falvas környezetbe.

A Kiscsőszön kialakított képző-bemutató helyszín nem csak a helyi iskolások, óvodások és felnőttek számára érdekes, hanem az ország távolabbi vidékeiről, de a határokon túlról is gyakran látogatnak hozzánk magyar emberek, vagy olyan külföldiek, akik érdeklődnek a magyar kultúra iránt.

Az intézmény a térségben zajló képzési, oktatási programjaink bázisa is. Módszertani anyagaink, médiatárunk, saját kiadványaink segítséget nyújtanak a néptánccal, népzenével foglalkozó tanárok, oktatók számára.

A múzeumban és környékén zajló hagyományos paraszti élet és gazdálkodás egy élő bemutató helyszínné változtatja az építményt, amely a nap bármely szakaszában látogatható. A hagyományos deszkapajta lehetővé teszi, hogy a táncfoglalkozások, nyári táncos és zenei táborok résztvevői kis időre visszakalandozzanak az időben a hagyományaink kialakulásának környezeti állapotai közé.

A Kiscsőszi Interaktív Faluház a múzeumi szerepén túl igazi közösségteremtő, közösségnevelő helyszín, mely meghatározza Veszprém Megye néptáncos és népzenei életét. A megye szinte minden néptánccsoportja rendszeresen ellátogat táborainkba, képzéseinkre. A létesítmény éppen ezért véleményünk szerint a Veszprém megyei népművészeti élet egyik legjelentősebb bázisa.